Az alufólia számomra egy sokoldalú konyhai eszköz, amelyet kiválóan használok ételek csomagolására és sütéshez is. Emellett segít megőrizni az ételek frissességét, és megkönnyíti az evőeszközök tisztítását, ha az étel alá helyezem.
Képzeljétek! Nemrég rájöttem, hogy az a fényes tekercs a fiókban, amit folyton használok, egész érdekes múlttal rendelkezik. Ki gondolta volna, hogy egy svájci fickó, bizonyos Alfred Gautschi már 1910-ben kitalálta, hogyan lehet folyamatosan gyártani ezt a cuccot? Azóta az alufólia gyakorlatilag mindenhol ott van, és nem is csoda!
Mi is ez tulajdonképpen?
Na, szóval ez a fényes izé tiszta alumíniumból van, amit úgy elvékonyítanak, hogy szinte átlátni rajta. Az egyik oldala olyan sima, mint egy tükör, a másik meg kicsit érdes. Ez nem véletlen ám! A sima oldal visszaveri a hőt, az érdes meg jobban tapad. Ravasz, mi?
Mire jó ez nekem?
A konyhában
A mindennapok szuper megoldását jelenti. Becsomagolom vele a szendvicsem, és még délben is olyan friss, mintha most készült volna. Grillezésnél meg egyenesen zseniális – bebugyolálom vele a csirkét, és olyan szaftos lesz, hogy csak na!
Házon kívül
De nem ám csak a konyhában hasít! Pikniknél is bevetettem már – a hideg söreimet alufóliába csomagoltam, és esküszöm, órákig hidegek maradtak. Zseni! Ezt a tippet nyáron a nagy melegben próbáljatok majd ki.
A vendéglátás sztárja
Na, és tudjátok, hol nagyon hasznos még az alufólia? A vendéglátásban! A nagy éttermekben úgy használják az alufóliát, mint más a kedvenc pólóját – mindennap! Tökéletes arra, hogy melegen tartsák az ételeket, amíg kihozzák nekünk, így a házhozszállítás kényes kérdéskörét is kezelni tudják vele. De nem ám csak erre jó! A büfékben és catering eseményeken is nagy kedvenc, mert gyorsan be lehet csomagolni vele mindent, és nem kell azon aggódni, hogy kihűl az étel.
És most jön a legjobb rész: tudjátok, miért imádják még a vendéglátósok? Mert nagyon könnyű tisztán tartani vele a sütőket! Egyszerűen leterítik vele a tepsit, és bumm, nincs takarítás. Zseniális, nem? De ez még nem minden! Az alufólia segít abban is, hogy az ételek egyenletesen süljenek – nincs több odaégett szél és nyers közép.
Ja, és még valami, ami fontos, még pénzt is spórolnak vele, mert nem kell annyi edényt mosogatni. Plusz, mivel újrahasznosítható, még a környezetnek is jót tesznek. Szóval, ha legközelebb étterembe mentek, és látjátok, hogy alufóliában csomagolják az ételt, tudjátok, hogy mi is ez a fényes kis konyhai termék!
Érdekességek, amiket tuti nem tudtál
Művészet alufóliából
Na, és most jön a legdurvább: vannak emberek, akik ebből csinálnak művészetet! Gondoljátok el, hogy valaki fogja ezt a konyhai cuccot, és szobrokat meg installációkat gyárt belőle. Nem semmi, ugye?
Szóval, ha legközelebb, amikor kezetekbe veszitek ezt a csillogó tekercset, gondoljatok bele, milyen király kis találmány ez. Ki tudja, lehet, hogy pár év múlva már olyan okos alufóliánk lesz, ami szól, ha romlott a kaja a hűtőben. De azért ennyire ne szaladjunk előre mert itt még nem tartunk.
Az alufólia és környezetünk
Nem tagadom, imádom használni az alufóliát, de rá kellett jönnöm, hogy ennek bizony vannak környezeti vonzatai is. Utánanéztem, és kiderült, hogy az alumínium bányászata és feldolgozása nem kis energiát emészt fel, ráadásul rendesen megemeli a szén-dioxid kibocsátást is. Ez azért elgondolkodtatott.
De nem minden fekete vagy fehér! Kiderült, hogy az alumínium tulajdonképpen egy újrahasznosítási bajnok. Képzeljétek, 100%-ban és végtelenszer újra lehet hasznosítani. Ez azért nem semmi! Ráadásul, ha újrahasznosított alumíniumból csinálják a fóliát, az 95%-kal kevesebb energiát igényel, mint ha nulláról kezdenék. Szóval, ha rendesen szelektálom a hulladékot, máris sokat teszek a bolygóért. Tegyetek ti is így!